Acne
Acne is een veel voorkomende zichtbare huidaandoening waarbij een ontsteking ontstaat van de talgklierfollikel. Acne is vooral bij jongeren een veel voorkomend probleem, die zich daardoor extra onzeker kunnen gaan voelen. Ook op latere leeftijd kan acne ontstaan. Acne kan niet snel worden genezen. Een goede behandeling kan ervoor zorgen dat de acne rustig wordt en blijft, waardoor de huid steeds meer herstelt. Het zelf verwijderen van de puistjes kan tot beschadigen van de huid leiden met littekens als gevolg. Om dit te voorkomen is het raadzaam de huid zo snel mogelijk te behandelen.

Behandelen
Helaas kunnen we geen gouden bergen beloven, maar Irene kan als acne-specialist wel helpen om de conditie van de huid en het aanzien van de huid te verbeteren.
Samen met jou bespreekt ze de conditie van jouw huid,  welke behandeling het meeste geschikt voor jou is en wat de kosten en frequentie van de behandeling zal zijn. Deze behandelingen kunnen (afhankelijk van je ziektekostenverzekering) worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Tevens probeert Irene er achter te komen welke factoren de acne bij jou zouden kunnen verergeren en bespreekt ze met jou, wat je zelf aan je acne kan doen.

Wat kan je er zelf aan doen?
Schoonheidssalon Rozemarijn werkt in de salon met de producten van IkSkinPerfection en Meditopics. Gebruik thuis die producten die passen bij de behandeling die je in de salon krijgt. Als de producten niet goed op de huid zijn afgestemd, kan het de acne verergeren. Vermijd stress, rook niet, let op welke make-up je gebruikt en probeer van je puistjes af te blijven. Sporten is goed. Het zweten bij sport, helpt om je poriën schoon te maken. Let op je voeding.

Handig om te weten!

Hoe ontstaat acne?
Acne ontstaat door een combinatie van de volgende factoren:
-de werking van de talgklieren en de samenstelling van talg
-de opbouw van de wand van de talgklierfollikel
-de invloed van (mannelijke) hormonen
-de invloed van bacteriën, die altijd in het haarzakje en de talgklieren aanwezig zijn.
Deze vier factoren spelen met elkaar samen. Wanneer één ervan ontbreekt, zul je minder (of helemaal geen) last van acne krijgen, dan wanneer ze alle vier aanwezig zijn.

Welke factoren kunnen acne o.a. verergeren?
-
genetische factoren
-hormonale factoren
-stress
-omgevingsfactoren
-vette cosmeticaproducten, die de poriën afsluiten
-druk door kleding op de hals en aangezichtshuid

Acne en voedsel
Over acne en voedsel zijn de meningen verdeeld, maar hier is men het inmiddels wel over eens:
Positief effect op acne:
-vitamine D
-groente en fruit, peulvruchten, meergranenbrood en roggenbrood.
Het gaat hierbij om voeding met een lage GI- index (Glycemische index). Koolhydraten die langzaam afbreken en daardoor glucose langzaam aan het bloed afgeven kunnen acne verzwakken.

Negatief effect op acne:
- Gebruik van veel melkproducten (zuivel, zowel vol als mager)
- wit brood, witte rijst, patat en suikerhoudende dranken.
Het gaat hierbij om voeding met een hoge GI-index. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven aan de bloedbaan houden acne in stand.

Water is een uitstekend middel om je lichaam door te spoelen en afvalstoffen te laten verwijderen. Een aantal glazen water per dag, laat je huid er op den duur frisser door uitzien.